LogoMagirus-Deutz was een Duitse fabrikant van brandweermaterieel en vrachtauto's. Magirus is legendarisch geworden als fabrikant van allerhande brandweermaterieel, met name de autoladders zijn wereldwijd bekend. Later werden ook met Deutz luchtgekoelde motoren uitgeruste vrachtwagens geproduceerd.

Fameus zijn de Rundhaubers en Eckhaubers uit de jaren 50 en 60, die men door het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde Deutz Dieselmotor al van verre kon horen aankomen. Magirus gaf speciale namen aan hun trucks. De hele kosmos is zo'n beetje als type uitgebracht, zoals o.a. : Mercur, Uranus, Jupiter, Pluto, Saturn.

Magirus Deutz deed het vooral goed in het grondverzet. In de jaren 60 en 70 kreeg het Duitse merk een hele goede naam. De 4x4 en 6x6 modellen waren ook in Nederland populair, vooral de torpedo trucks.Op de kermis hebben diverse torpedo modellen gereden, maar vooral de frontstuur wegtransporters. O.a Buwalda met de Discoscooter 2000 reed met Margirus Deutz trucks.

Magirus is in 1975 opgegaan in Iveco. De Deutz motorenfabriek werd afgestoten en ging zelfstandig als Deutz AG verder. Magirus bestaat binnen het Iveco concern nog als fabrikant van brandweervoertuigen.
home