Logo


Scania, dat het logo met de personenwagenfabrikant Saab Automobile deelt, is een Zweeds merk van motorvoertuigen. Scania was van origine een bedrijf uit Malmö, dat is samengegaan met Vabis (Vagen Aktien Bolaget I Södertälje) uit Södertälje Van 1969 tot 1995 maakte Scania samen met Saab deel uit van Saab-Scania AB.

Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, autobussen en motoren voor industrie en scheepvaart. De onderneming telt wereldwijd bijna 28.000 medewerkers, heeft meerdere productievestigingen in Europa en Latijns-Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen Scania levert al jaren stoere trucks met hoge motorvermogens die geliefd zijn bij de chauffeur. Het merk noemt zich King of the Road.

Eind jaren ’40 kwam de import van Scania Vabis trucks pas goed op gang. Scania Vabis leverde torpedovrachtwagens die goed ontvangen werden. De actieve importeur Beers maakte op basis van de L 75 torpedo trucks een frontstuur versie, de LV 75 met kunststof cabine.In 1968 veranderde de naam in Scania, en kwam men met de LB 110 met nieuwe kantelcabine. In 1969 kwam de LB 140 met V 8 motor en hoog vermogen.Jaren lang hield Scania vast aan het principe van de serie in getallen, de 0 – 1 – 2 – 3 en 4 series. Met de R serie, liet men dit los.

Op de kermis is Scania naast DAF een goed vertegenwoordigd merk. Veel exploitanten zijn te spreken over de kwaliteiten van dit Zweedse merk. Er zijn nog klassieke Scania’s uit de 1e series op de kermis actief die gekoesterd worden.Scania Production Zwolle B.V. is het belangrijkste Europese productiecentrum voor Scania vrachtauto’s. In de fabriek te Zwolle worden de Scania's volgens specificatie 'op maat' gebouwd en geassembleerd, zowel voor de Nederlandse distributeur als voor klanten in meer dan 40 andere landen. Scania Production Zwolle B.V. werd in 1964 opgericht en is met ca. 1500 medewerk(st)ers thans de grootste industriële werkgever in de wijde regio.

Scania Production Zwolle B.V. produceert uitsluitend op order. Dat houdt in dat alle vrachtauto's specifiek volgens de klanteisen worden gebouwd.
home